verze pro tisk

Antioxidanty - zbraň proti volným radikálům

O antioxidantech můžeme v dnešní době slyšet poměrně často. Jakou hlavní funkci antioxidanty vlastně plní a v čem jsou obsaženy? Jak antioxidanty bojují proti volným radikálům?

Antioxidanty - zbraň proti volným radikálům

Antioxidanty nejsou léky, ale přesto nám k udržení zdraví výrazně dopomáhají. Antioxidanty dokáží předejít onemocnění, podpořit účinek léků, urychlit rekonvalescenci a podpořit rovnováhu v těle.

Antioxidanty, polyfenoly, volné radikály

Lze říct, že antioxidanty jsou v podstatě úhlavním nepřítelem volných radikálů. Jsou to organismu prospěšné látky, zejména vitaminy A, E, C, polyfenoly, karotenoidy a jiné. Podskupinou antioxidantů jsou polyfenoly - ty najdeme obzvláště v zeleném čaji či zelených kávových bobech. Volné radikály jsou zdraví nebezpečné částice, které poškozují lidské buňky. Volné radikály nás ohrožují při stresu, nemoci, znečištěném životním prostředí, tělesné a duševní zátěži apod.

Volné radikály útočí

Volné radikály jsou jistým způsobem změněné sloučeniny, které se na sebe snaží navázat další elektrony a k tomu potřebují energii, kterou získají například z UV záření, kouření, stresu, zánětu apod. Antioxidanty pracují na takovém principu, že radikálům poskytnout chybějící elektron. Abychom mohli účinků antioxidantů chytře využívat, musíme je neustále obnovovat. Jak? Zejména konzumací pestré stravy bohaté na ovoce a zeleninu. Můžete sáhnout i po doplňcích stravy (vitaminu A, E a C, zinku, selenu, koenzymu Q10 a dalších.

Nejznámější antioxidanty

· Vitamin A (beta karoten)

· Vitamin C

· Vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6)

· Vitamin E

· Cystein

· Selen

· Koenzym Q10

· Zinek

Tipy na některé potraviny bohaté na antioxidanty

· Brusinky, borůvky

Jsou především bohatým zdrojem vitaminu C a obsahují také flavonoidy, které působí jako silný antioxidant.

· Meruňky

Meruňky se považují za jeden z vůbec nejzdravějších druhů ovoce. Najdeme v nich spoustu cenných látek, které zpomalují stárnutí, podporují imunitu, příznivě ovlivňují stav pokožky, vlasů a nehtů aj.

· Černý rybíz

Zdravá je jak rybízová šťáva, tak i plody, listy a semínka. Obsahuje vitamin C, flavonoidy, esenciální mastné kyseliny a jiné prospěšné látky.

· Ryby

Ryby jsou známé zejména pro Omega – 3 mastné kyseliny. Působí proti řadě nemocí, podporují mozek a zdravý vývoj dětí.

· Olivový olej

Olivový olej obsahuje omega mastné kyseliny, vitaminy A, D, E, K aj. Má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.

· Vlašské ořechy

Kromě antioxidačního účinku posilují i imunitu a paměť. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, železa, selenu, zinku, vitaminu E, B aj.

[Nahoru ↑]