verze pro tisk

Hlíva ústřičná: Klenot mezi houbami

Trápí vás akné, nebo jiné kožní problémy? Nemůžete se zbavit příznaků alergií? Nechce se vám kupovat mnoho různých potravinových doplňků na zvýšení imunity? Nemusíte. Zkuste hlívu ústřičnou – zázrak mezi houbami.

Hlíva ústřičná: Klenot mezi houbami

Hlíva ústřičná – kde ji najdeme?

Hlíva ústřičná se řadí mezi jedlé dřevokazné houby. Nalézt ji můžeme od pozdního léta do zimy na kmenech listnatých stromů.

Hlíva ústřičná získala své druhové pojmenování podle tvaru klobouku, který nápadně připomíná ústřice. Jeho barva je proměnlivá v závislosti na podmínkách výskytu – od bílé přes šedavou až k hnědé. Hlíva ústřičná roste v trsech nad sebou. Nemusíte pro ni však jen do lesa, pěstovat ji můžete i na zahradě nebo na balkoně. Čerstvou i sušenou ji dnes naleznete ve většině supermarketů.

Hlíva ústřičná a její léčivé účinky

Hlíva ústřičná je nazývána klenotem mezi houbami. Obsahuje totiž mnoho nezbytných vitamínů a stopových prvků, například draslík, železo, fosfor a další. Je oblíbená zejména mezi diabetiky, kterým pomáhá snižovat hladinu cukru. Pomáhá zlepšovat imunitu, a regeneruje buňky. Tím zpomaluje proces stárnutí – vysloužila si také přezdívku „elixír mládí“.

Hlíva ústřičná a využití v kuchyni

Hlívová polévka

Připravíme si 500g hlívy (klobouky i nohy), 1 cibule, 1 kostka masoxu, mletá paprika, lžíce oleje,mrkev,petržel,voda, sůl. Zahustím nastrouhanou syrovou bramborou. Na oleji zpěníme cibuli a zasypeme paprikou. Přidáme nakrájené houby a orestujeme. Potom zalijeme vodou s masoxem a zeleninou a vaříme 30minut. Nakonec zahustíme bramborou.

Hlíva alá řízek

Kloboučky hlívy ústřičné oloupáme, osolíme, zespodu potřeme česnekem, a obalujeme v trojobalu. Podáváme s pečivem nebo bramborami.

Smetanová omáčka s hlívou

Výborná k těstovinám. Potřebujeme 500g hlívy, 1 cibule, 1 smetanu na šlehání, asi 10dkg másla, hladkou mouku (asi 2lžíce), 2 stroužky česneku, sůl, pepř, další koření podle chuti.

Nakrájíme hlívu, kterou prudce osmažíme na másle. Ve druhé pánvi na másle zpěníme cibuli, zasypeme moukou a smažíme. Přilijeme smetanu, koření, česnek a vodu, až vznikne hustší omáčka. Poté přidáme osmaženou hlívu a necháme ještě asi 10minut vařit. Nakonec můžete přimíchat pažitku.

[Nahoru ↑]