verze pro tisk

Jak poznáte kvalitní olivový olej?

V moderní gastronomii se stále častěji namísto slunečnicových a řepkových olejů využívají olivové oleje. Pakliže hrají při přípravě pokrmů důležitou roli i u vás doma, je to jedině dobře. Abyste si však chuť olivového oleje náležitě vychutnali v každém jídle, je třeba vědět, jak se vlastně pozná kvalitní produkt. Neméně podstatný je pak způsob jeho skladování.

Jak poznáte kvalitní olivový olej?

Olivové oleje jsou obecně dražší nežli běžné rostlinné, na které je u nás zvyklá drtivá většina kuchařů a hospodyněk. Je to jednak dáno tím, že se při jejich výrobě používají olivy, které pocházejí z jižních zemí. Samotná výroba je také o něco složitější. Odměnou je však jedinečná chuť a vůně.

Důležitou roli hraje způsob výroby

V první řadě je třeba říci, že pokud olivový olej, tak jedině takový, který je vyroben lisováním zralých a hlavně zdravých oliv. Ideální je, pokud jsou sbírány ručně, nikoliv strojově. Důležitou roli, která ovlivňuje výslednou chuť a aroma, hraje způsob samotného zpracování. Za nejkvalitnější produkty se považují ty, u nichž je lisování oliv prováděno za studena. Díky této metodě si totiž olivový olej uchová všechny vitamíny, mastné kyseliny a další látky, které jsou důležité pro vaše zdraví.

Jak poznáte, že je olivový olej špatný? Nemá charakteristickou chuť, potřebnou viskozitu a barvu. Je samozřejmě zapotřebí mít určité zkušenosti. Ty však nasbíráte jedině v okamžiku, kdy olivové oleje zařadíte do svého jídelníčku a využijete je pro přípravu studených či klidně i teplých pokrmů.

Jedině správným skladováním olivového oleje uchováte jeho původní vlastnosti

Zásadní roli z hlediska uchování vlastností hraje správné skladování. Olivové oleje po použití dobře uzavřete v lahvi, kterou pak uskladněte na tmavém místě, a to ideálně takovém, kde je teplota kolem 20 stupňů Celsia. Olivovému oleji příliš neprospívá, pokud je v chladu a na světle. Rychleji totiž ztrácí své původní vlastnosti. Stejně tak je špatně, pokud jej neuskladňujete v uzavřené lahvi. Kyslík totiž napomáhá oxidaci, což má opět za následek snížení jeho trvanlivosti.

Olivové oleje z výběrových oliv na českých trh dodává firma Pemap. Jde o produkty Terra Creta. Olivy jsou lisovány výhradně za studena. Olivové oleje Terra Creta poznáte co do kvality už na první pohled. Mají totiž charakteristickou zlatavě zelenou barvu. Ne náhodou se jedná o oleje, které v minulosti získaly významné ocenění. Staly se totiž nejlepšími oleji svého druhu na světě. Nyní je díky společnosti Pemap můžete zakoupit i u nás.

Foto: pixabay.com

Komerční sdělení

-pla-

[Nahoru ↑]