![verze pro tisk](/ikony/print.gif)
Jogurty pro zdraví
Máte rádi nakyslou chuť tohoto mléčného výrobku? Pak vězte, že pravidelnou konzumací jogurtů uděláte svému zdraví jen dobře.
![Jogurty pro zdraví](/pic/jjj.jpg)
Kde se vzal první jogurt?
První jogurt vznikl náhodným kysáním, pravděpodobně při kontaktu s bakteriemi, které se nacházely uvnitř vaku z kozí kůže, v němž bylo přepravováno mléko. Bakterie, v kombinaci s teplým prostředím ve vaku, vytvořily vhodné prostředí pro mléčné kysání. K původnímu způsobu výroby se vztahuje i dnešní název „jogurt“. Pochází z tureckého yogurt, což znamená zkvašené mléko.
Co všechno jogurt obsahuje?
Při své relativně nízké energetické hodnotě je jogurt bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a různých vitaminů skupiny B.
Polotučný jogurt má obsah tuku kolem 3 %, většina jiných potravin obsahuje tuk v podstatně větším množství. Například vejce obsahují 11 % tuku, uzeniny 35 až 50 %, máslo 80 %, maso obsahuje 20 až 40 % tuku.
Dále obsahuje jogurt také živé kultury. Klasický jogurt obsahuje dvě živé jogurtové kultury: Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Bakteriální kultury obsažené v jogurtu pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Obnovuje tyto bakterie po léčbě antibiotiky a chrání organismus před průjmovými onemocněními.
Některé jogurty obsahují také probiotika, která také příznivě ovlivňují naše zdraví.
Bílý, ovocný, nebo např. s cereáliemi?
Rozdíl mezi bílým a ovocným jogurtem není jen v chuti, ale i v tom, co si do něj výrobce může dovolit přidat. Pro výrobu bílého jogurtu je striktně dané, že se do něj nesmí zakomponovat žádná nemléčná složka - je tedy tvořen čistě jen z mléka a jogurtové kultury. Pokud je do výrobku přidán škrob nebo jiné zahušťovadlo, nejedná se již o jogurt, ale jogurtový dezert nebo krém. Do ovocných jogurtů výrobci často přidávají navíc např. želatinu, stabilizátory, aroma a další látky.
PROTO JE IDEÁLNÍ, KDYŽ ČASTĚJI KONZUMUJETE PRÁVĚ JOGURT BÍLÝ, který si můžete sami doma doplnit ovocem, oříšky nebo medem.
Na závěr jeden jogurtový recept:
Jogurtový hřbet
Suroviny:
450 g
bílého jogurtu
, 200 g polohrubé mouky, 160 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 balíčky kypřícího prášku do pečiva, tuk na vymazání formy a mouka na vysypání
Na ozdobení:
200 g jahod, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 sáček červeného želé na dorty v prášku
Postup přípravy:
Žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny, přidáme jogurt, mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet a pečeme cca 35 minut při teplotě 170 °C. Upečený hřbet vyklopíme a necháme vychladnout. Mezitím rozmixujeme dvě třetiny jahod, smícháme je s želé rozpuštěným podle návodu na obalu, nalijeme na vychladlý hřbet. Po ztuhnutí ozdobíme šlehačkou a zbylými jahodami.
[Nahoru ↑]
Co u nás hledáte?
bazalka a její použití bazalka pěstování chaluha bublinatá co obsahuje grep co obsahuje vitamín b co obsahují třešně echinacea účinky grep jak jist granatove jablko je třtinový cukr zdravější jednodenní půst kde je vitamin b kotvičník forte kotvičník zemní vedlejší učinky křen a jeho učinky medvědí česnek pěstování v květináči nedostatek vitamínu b očistná kúra pěstování bazalky v květináči pěstování bazalky puškvorec a jeho účinky rakytník a jeho použití řapíkatý celer použití řebříček a jeho účinky řebříček léčivé účinky řebříček obecný léčivé účinky vitamin b v potravinách vitamin b vitamin k v potravinach