verze pro tisk

Kokosový olej a jeho využití v kuchyni

V kuchyni se při vaření dá používat nejen běžný rostlinný olej. V tuzemských obchodech jsou dnes již poměrně běžně k dostání i olivové oleje, ale také například kokosový olej. Právě o jeho přednostech budou následující řádky.

Kokosový olej a jeho využití v kuchyni

Využití kokosového oleje v kuchyni

Kokosový olej je sice trochu dražší, nicméně rozhodně stojí za to jej v kuchyni při vaření alespoň občas využívat. Jedná se o olej, který je použitelný ve studené i teplé kuchyni. Vyniká zejména velmi dlouhou trvanlivostí a také tepelnou stálostí, přičemž právě to je důvodem, proč jej můžeme využít ke smažení i například do různých salátů apod.

Důležité látky, které jsou obsaženy v kokosovém oleji

Co se týče obsahu látek, které se v kokosovém oleji vyskytují, lze vyzdvihnout zejména vysokou koncentraci kyseliny laurové, která má antibakteriální účinky. Dále kokosový olej obsahu i kyselinu kaprylovou, která má příznivé účinky proti působení virů.

Kokosový olej patří mezi vůbec nejzdravější tuky, které se dají v kuchyni použít. Doporučuje se například v situacích, kdy člověk drží dietu a snaží se zhubnout. Jeho jemně nasládlá vůně je zcela jedinečná.

Kokosový olej velmi dobře snáší vyšší teploty, na pánvičce se tak během smažení nepřepaluje, navíc vydrží mnohem déle nežli většina ostatních druhů olejů.

Závěrem lze říci ještě to, že kokosový olej nachází uplatnění nejen v kuchyni, dá se totiž použít také jako kosmetický přípravek. Díky svým antibakteriálním účinkům má velmi příznivý vliv na lidskou pokožku.

Foto: wikipedia.org

Komerční sdělení Placla.cz

[Nahoru ↑]