verze pro tisk

Koření podle ajurvédy

Koření používáme proto, abychom dodali pokrmu žádoucí chuť a aroma. V ajurvédě ale koření neplní jen tento účel, nýbrž se na něj pohlíží v širších souvislostech. Koření může také stimulovat trávicí enzymy (agni), umožňuje lepší stravitelnost pokrmu a vstřebávání živin.

Koření podle ajurvédy

Koření z hlediska ajurvédy nejvíce prospívá lidem s osobní konstitucí Váta a Kapha. Pitta mívá zpravidla silné trávení.

Jak může koření působit

  • Zlepšuje stravitelnost, urychluje metabolismus, podporuje trávení
  • Účinkuje proti plynatosti a spaluje toxiny
  • Ovlivňuje vlastnosti potravin a brání jejich nežádoucím účinkům (například brání zahleňování, váže určité látky apod.)

Vhodné druhy koření podle osobní konstituce

Pro Vátu: adžvan, bazalka, fenykl, hřebíček, hing, kopr, kumín, koriandr, kurkuma, máta, muškátový oříšek, oregano, petržel, pepř, pískavice, pippali (dlouhý pepř), skořice, zázvor (čerstvý).

Pro Kaphu: adžvan, bazalka, fenykl, hing, hřebíček, karí, koriandr, kopr, kumín, kurkuma, muškátový oříšek, oregano, petržel, pískavice, pepř (kajenský i pippali – dlouhý), skořice, šalvěj, zázvor.

Pro Pittu: anýz, bazalka, fenykl, kardamon, koriandr, kopr, kumín, kořice, máta, petržel.

Vybrané druhy koření a jejich účinky:

  • Adžvan: působí proti nadýmání a plynatosti, stimuluje trávení
  • Anýz: má podobné účinky jako fenykl - proti bolesti břicha, nadýmání a plynatosti (ale má silnější účinky)
  • Hing (neboli Čertovo lejno): velmi silné koření proti nadýmání a bolesti břicha
  • Bobkový list: stimuluje trávení
  • Černý pepř: podporuje metabolismus, chuť k jídlu a trávení, snižuje zácpu a plynatost, pomáhá při studených končetinách, podporuje vykašlávání, spaluje toxiny aj.
  • Fenykl: při bolesti břicha, plynatosti, špatném trávení, křečích, průjmu apod.
  • Kardamon: zahřívá organismus, podporuje zažívání, působí proti průjmu, ulevuje od plynatosti, tlumí bolest žaludku, blokuje zahleňující účinek mléka, detoxikuje kofein v kávě aj.
  • Pippali: spaluje toxiny, podporuje trávení
  • Šalvěj: má zahřívací účinek

Použité zdroje: FREJ, David. Ajurvédské recepty pro zdraví.

[Nahoru ↑]