verze pro tisk

„Pan doktor“ česnek

Bývá označován jako přírodní antibiotikum. Má antibiotické, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Řeč je o česneku. Jeho účinky na zdraví znaly již starověké národy, a proto jej hojně používaly.

„Pan doktor“ česnek

Co všechno česnek obsahuje?

Česnek obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, jód, selen, draslík, kyselinu listovou, železo, hořčík, fostor, zinek, sodík, beta-karoten a mangan.

Jeho účinky na zdraví jsou:

  • chrání před nachlazením, onemocnění dýchacích cest a před chronickým zánětu průdušek
  • pomáhá při bolestech v krku, zvětšených uzlin a při angínách
  • usnadňuje vykašlávání hlenu při kašli
  • chrání před chřipkou a zrychluje její vyléčení
  • zlepšuje imunitní systém, který se tak stává odolným proti bakteriím a virům
  • snižuje cholesterol
  • zlepšuje krevní oběh a chrání před kornatěním cév
  • podporuje činnost srdce a pročisťuje cévy
  • reguluje krevní tlak
  • reguluje množství cukru v krvi
  • zlepšuje trávení
  • podporuje metabolismus při hubnutí
  • pomáhá při odstraňování hlístů, roup a škrkavek ze střeva
  • pravidelná konzumace česneku snižuje výskyt nádorů žaludku, tlustého střeva a nádorů u osob s dědičným zatížením
  • pomáhá při odstraňování bradavic pokládáním česneku přes noc na bradavici
  • po požití odpuzuje klíšťata

Částečně zabírá také proti hlístům a škrkavkám u psů.

Neplatí ale, že má stejný účinek jako odčervovací tableta. Pokud byl v mládí pejsek pravidelně a řádně odčervován, může se jeho další odčervení nahradit právě česnekem ve stravě. Ovšem pak by mělo další odčervení proběhnout klasicky, odčervovací tabletou.

Čím lze zápach česneku odstranit?

Pokud máte namířeno do společnosti a nechcete se potravin s česnekem vzdát, můžete zápach odstranit jablíčkem a mlékem.

Jak často a v čem česnek konzumovat?

Obvykle postačí pár stroužků česneku týdně. V chřipkovém období nebo při nemoci se doporučuje jíst 1 stroužek denně. Pokud si česnek oblíbíte a budete jej používat při každodenním vaření, vaše tělo vám jen poděkuje.

Česnek přidáváme do polévek, omáček i k masu. Můžeme jej přidat na pizzu a do všech slaných jídel, kde jeho pikantní chuť vynikne. U nás si nedokážeme bez česneku představit bramborové placky, jinde nazývané cmunda.

[Nahoru ↑]