verze pro tisk

Třtinový cukr: Je opravdu zdravější?

Sladidlo, bez kterého se neobejdeme - takovýmto způsobem by se dal charakterizovat cukr a to i přesto, že vůbec nepatří ke zdravému životnímu stylu. Co kdybychom však klasický bílý cukr nahradili cukrem třtinovým? Byl by náš život zdravější?

Třtinový cukr: Je opravdu zdravější?

Sladidla používaná dříve

Do 17. století byl cukr velice drahým kořením, začal se proto používat cukr třtinový, který byl mnohem dostupnější. Jelikož si většina lidí cukr nemohla vůbec dovolit, byly na slazení využívány nejrůznější náhražky. K těm nejčastějším patřil zejména med, povidla, ovoce a také míza ze stromů. Dalo by se říci, že v těchto dobách byli lidé celkově zdravější, neboť sladili pouze sladidly přírodními.

Co je to třtinový cukr

Třtinový cukr je vyráběn krystalizací třtinové šťávy. Krystalizace je velmi šetrná a díky tomu si cukr uchovává veškeré minerály a vitamíny. Je bohatý zejména na železo, draslík, zinek, fosfor, hořčík a vápník. Čím je třtinový cukr tmavší, tím je zdravější, neboť obsahuje velký podíl sirupovité látky- melasy, která má v sobě bohaté množství stopových prvků, které v běžné stravě ani nenajdeme. Kvalitní třtinový cukr bývá obvykle označován jako: „Raw sugar“.

Třtinový cukr versus bílý cukr

Bílý cukr dokáže při nadměrné konzumaci celkově oslabit imunitní systém člověka. Často napomáhá k onemocnění srdce a cév, může výrazně zvýšit hladinu cholesterolu v krvi, působí ke vzniku hemeroidů a také depresí. Bílý cukr by se měl proto konzumovat jen ve velmi malém množství.

Třtinový cukr obsahuje velké množství důležitých minerálních látek, pomáhajících našemu organismu. Také je důležité, že se při jeho výrobě nevyužívají žádné chemikálie. Velkou výhodou je, že se dá používat jak ke slazení nápojů, tak i k pečení či výrobě kompotů. Navíc má výbornou jemně karamelovou chuť, která jistě příjemně překvapí.

Třtinový cukr na našem trhu

Třtinový cukr se v poslední době stává mezi lidmi stále oblíbenějším, neboť lidé začínají více myslet na svůj zdravý životní styl. Jedinou nevýhodou třtinového cukru může být snad jen jeho vyšší cena. Naše zdraví za to ale jistě stojí.

[Nahoru ↑]