verze pro tisk

Pěstování bazalky doma: Jak na to?

Rádi využíváte nejrůznější bylinky? Dáváte přednost čerstvým před kupovanými? Máte rádi italskou kuchyni, protože do ní přidávají aromaticky vonící koření? Pak si doma vypěstujte bazalku.

Pěstování bazalky doma: Jak na to?

Bazalka – aromatická královská bylinka

Bazalku poznáte podle charakteristické, aromatické nasládlé vůně. Bylinka pochází z oblasti dnešní Indie, a u nás je neodmyslitelnou součástí italské a francouzské kuchyně. Je nazývána bylinkou králů, neboť její jméno pochází z řeckého slova basileus – král.

Pěstování bazalky

Bazalka je jednoletá bylinka, kterou si doma snadno vypěstujete . Ke svému životu potřebuje světlo. Umístit ji můžete za okno, na balkon, nebo přímo ven na slunné místo. Protože nesnáší teploty pod 10 stupňů, je vhodné pěstovat ji i venku v květináči. Pak ji snadno přemístíte na teplejší místo.

Bazalka se vysazuje v druhé polovině května. Semínka jen zatlačíte do půdy a na světle sami vyklíčí. Rostlinku každý den zalévejte, ovšem s citem, neboť v případě přelévání je náchylná na hnilobu stonku.

Bazalka a její použití

Bazalka je nejlepší čerstvá. Listy můžete sklízet postupně v průběhu roku. Používá se na maso, těstoviny, do salátů, na pizzu, do omáček. Důležité je přidávat bazalku do jídla těsně před uvařením. V jiném případě ztrácí svou vůni.

Listy bazalky také můžete sušit. Sušením se však její vlastnosti, aroma i chuť značně změní. Pokud si bazalku chcete uchovat voňavou, je lepší variantou její lístky zmrazit.

Bazalka není jen koření, ale také lék. Má desinfekční účinky na trávicí soustavu, pomáhá při žaludečních nevolnostech. Zmírňuje bolesti hlavy a v krku.

Recepty z bazalky

Bazalkový čaj

Na jeden šálek čaje potřebujeme 1 lžičku sušené bazalky. Louhujeme 5 minut. Využít se může jako čaj, kloktadlo v případě bolesti v krku nebo jako obklad.

Bazalkové pesto

2hrsti bazalkových listů, 1stroužek česneku, 1polévková lžíce piniových oříšků, 50 ml olivového oleje, pepř, sůl.

Omyté a usušené lístky nasekejte. Přidejte česnek a rozdrcené oříšky. Smíchejte s olejem, osolte, opepřete, a dejte do chladu uležet.

Salát s bazalkou a mozzarellou

5 středně velkých rajčat, 250g mozzarelly, 5lžic čerstvé bazalky, 5 lžic olivového oleje, balsamikový ocet (není nutný), pepř,sůl.

Rajčata i mozzarellu nakrájíme na plátky a pokládáme střídavě na sebe. Posypeme bazalkou, osolíme, opepříme. Zalijeme olejem a trochou balzamikového octa. Necháme v chladu uležet.

[Nahoru ↑]