verze pro tisk

Cibule nejen k pláči

Ve čtvrté knize Mojžíšově se píše, že když Izraelci putovali Sinajskou pouští, toužili po takové stravě, jakou jedli v Egyptě. A právě cibule před více než 3500 lety tvořila důležitou složku potravy otroků stavějících pyramidy.

Cibule nejen k pláči

Cibule a diety

Cibule je často zařazována do diet při redukci hmotnosti. Obsahuje totiž jen malé množství kalorií. Cibule je bohatá na enzymatické látky jako oxidázu a diastázu, které mají příznivý účinek na trávicí procesy.

Čím cibule prospívá našemu zdraví?

Pomáhá v prevenci a léčbě nemocí dýchacích cest. Flavonoidy zlepšují krevní oběh, chrání před tvorbou krevních sraženin (snižují přilnavost krevních destiček) a brání oxidaci lipoproteinů s nízkou hustotou (druh krevních tuků), která zapříčiňuje arteriosklerózu. Cibule je bohatá na kvercetin, jeden z nejaktivnějších flavonoidů. Podporuje také detoxikační funkci jater a zlepšuje činnost žláz, které produkují trávicí šťávy. Velmi se osvědčila při selhání jater způsobeném chronickou hepatitidou nebo cirhózou. Zjistilo se také, že u lidí, kteří jedí větší množství cibule a česneku, existuje mnohem nižší riziko vzniku karcinomu žaludku. Jiné výzkumy poukázaly na schopnost těchto dvou plodin zabraňovat vzniku rakovinných buněk a neutralizovat karcinogeny.

A jeden chutný recept na závěr:

Cibulový koláč se sýrem:

Suroviny:

  • 1,5 kg cibule
  • 200 g nastrouhaného sýra
  • 400 g hladké mouky
  • 400 g zakysané smetany
  • 50 g tvarohu
  • 200 ml mléka
  • 5 vajec
  • 100 ml oleje
  • 1 balení prášku do pečiva
  • strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř, koření, např. Podravka, dle chuti

Postup:

Z tvarohu, hladké mouky, mléka, 1 vejce, oleje, soli, pepře a prášku do pečiva vypracujeme hladké, pružné těsto. Uložíme je asi na 30 minut do chladu. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a pozvolna ji opékáme na rozehřátém oleji a slanině tak dlouho, až zesklovatí. Vmícháme zakysanou smetanu a 4 vejce. Ochutíme kořením, opepříme. Rozválené těsto vložíme do vymazané koláčové formy, přebytečnou hmotu ohneme přes okraj a odřízneme. Na těsto rozdělíme cibulovou smwěs a posypeme strouhaným sýrem. Ze zbytku těsta můžeme vytvořit ozdobné proužky, jimiž koláč dle fantazie ozdobíme. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 30 minut.

[Nahoru ↑]