Ryby v naší stravě
V dnešní době už klade řada z nás důraz na zdravou a vyváženou stravu. Ovšem každý dělá chyby. U středoevropských zemí bez moře je nejčastější chybou opomíjení ryb v jídelníčku.
Proč jíst ryby
Ryby by měly být do našeho jídelníčku zařazovány pravidelně, a to již od jednoho roku věku dítěte. Lékaři a odborníci na výživu upřednostňují především mořské ryby. Ty jsou totiž bohaté na omega 3 nenasycené mastné oleje. Tyto oleje jsou důležité pro rozvoj mozku, mají vynikající protizánětlivé a protisklerotické účinky a pomáhají tělu bránit se proti kardiovaskulárním chorobám. V mořských rybách jsou také hojně obsaženy stopové prvky, například jód a zinek. Tyto jsou velmi důležité pro naše zdraví a v ostatní stravě nejsou tak hojně obsaženy. Také maso sladkovodních ryb obsahuje mnoho minerálních látek, vitaminů a esenciálních aminokyselin.
Jak často jíst ryby?
Ideální je zařazení ryb do stravy dvakrát týdně, ale postačí i jednou týdně podávat kvalitní rybu. Přitom platí pravidlo, že čím tučnější je rybí maso, tím obsahuje víc omega-3 nenasycených mastných kyselin. Zdravému člověku nemůže konzumace ryb ublížit. V případě onemocnění štítné žlázy, ledvin, vysokému obsahu cholesterolu, chronických kožních nemocech a při alergiích je dobré konzultovat stravu s odborným lékařem.
Jak ryby správně vybírat
Labužníci dávají přednost výběru čerstvých ryb, protože kvalitní čerstvé maso vyniká křehkostí, šťavnatostí i typickou rybí chutí. Jak poznáme skutečně čerstvou rybu? Podle následujících rysů:
- Rybí oči jsou jasné, nezamlžené.
- Povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý.
- Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích.
- Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor.
- Je cítit pouze rybí vůně.
U mražených ryb vybírejte ryby ve vakuovém balení. Tyto bývají před samotným zmražením lépe ošetřeny. Pečlivě si zkontrolujte obal a nekupujte ryby v porušeném balení. Přečtěte si údaje o trvanlivosti a složení. Nekupujte balení obsahující ledovou tříšť. Ta naznačuje, že balení bylo rozmraženo a opětně zamraženo. Ani doma neskladujte ryby dlouho.
Jak lze ryby připravovat
Mimo pro mnohé z nás nejčastější smažení můžeme také ryby doplňovat zeleninou a zapékat pod nejrůznějšími bešamelovými omáčkami, dusit, připravit na pánvi jako minutku nebo přidávat do nízkoenergetických salátů. Rybí maso doplňujeme nejrůznějšími dresinky a zeleninou.
Jak je to s obsahem tuku v rybách
Nejkaloričtější ryby a plody moře na 100 g
Tuňák a makrela (149 kcal), losos (146 kcal), mečoun (130 kcal), halibut (115 kcal), krab (100 kcal).
Nejméně kalorické ryby a plody moře na 100 g
Kalamáry (92 kcal), treska (82 kcal), humr a krevety (80 kcal), mlži (50 kcal).
[Nahoru ↑]
Co u nás hledáte?
bazalka a její použití bazalka pěstování chaluha bublinatá co obsahuje grep co obsahuje vitamín b co obsahují třešně echinacea účinky grep jak jist granatove jablko je třtinový cukr zdravější jednodenní půst kde je vitamin b kotvičník forte kotvičník zemní vedlejší učinky křen a jeho učinky medvědí česnek pěstování v květináči nedostatek vitamínu b očistná kúra pěstování bazalky v květináči pěstování bazalky puškvorec a jeho účinky rakytník a jeho použití řapíkatý celer použití řebříček a jeho účinky řebříček léčivé účinky řebříček obecný léčivé účinky vitamin b v potravinách vitamin b vitamin k v potravinach