verze pro tisk

Steaky z grilu: chutný a zdravý pokrm

Ke zdravému způsoby stravy rozhodně patří i maso. Ačkoliv někteří z nás jsou vegetariány či dokonce vegany a nesouhlasili by s tím, že maso je zdravé a pro lidský organismus potřebné, většina lidí si bez pořádné flákoty masa prakticky nedokáže představit ani jeden den. Maso lze přitom upravovat mnoha způsoby. V posledních letech jsme si jako Češi mimořádně oblíbili grilování. Pro grilování se však nehodí každé maso, a to obzvláště tehdy, chceme-li si udělat pořádné šťavnaté steaky.

Steaky z grilu: chutný a zdravý pokrm

Na steaky je ideální mít klasickou svíčkovou, bez problémů se však dá použít i takzvaná falešná svíčková, z níž na grilu zkušení kuchtíci dokáží vytvořit skutečně lahodné steaky.

Steaky před grilováním naložte

Pakliže si chcete na grilu udělat opravdu chutné steaky, je vhodné maso před grilováním naložit a nechat jej uležet, aby bylo dostatečně měkké. Při samotné přípravě pokrmu je také vhodné maso dobře okořenit a dát si pozor na vhodné propečení.

Propečení steaků

Propečení hovězích steaků je kumštem, který ne každý člověk dokonale ovládá. Jak známo, někdo dává přednost více propečenému steaku, jiní si libují v krvavých steacích. Při přípravě steaků si ale vždy maso nejprve naporcujme tak, aby byla tloušťka jednotlivých kusů kolem 3 centimetrů. Doba grilování pak nebude příliš dlouhá. Kvalitu a dobu grilování steaků ovlivňují také další faktory, například to, zda je maso s kostí nebo bez kosti, případně stupeň jeho zrání. Velký vliv má samozřejmě i samotný gril - jeho výkon, typ tepelného zdroje, případně i různé nadstandardní funkce, které dnes mnohé moderní grily mají. Z hlediska dobrého propečení hovězích steaků jsou všechny tyto náležitosti velmi důležité a nesmíme je podcenit. Jedině tak dosáhneme skutečně prvotřídních výsledků.

[Nahoru ↑]