verze pro tisk

Garnicie kambodžská pomáhá při dietách

Garnicie kambodžská, latinsky Garcinia cambogia, obsahuje účinné látky, které mají pozitivní účinky při snaze redukovat tělesnou hmotnost. Její výtažky se tudíž využívají v mnoha potravinových doplňcích a preparátech, které jsou používány během diet.

Účinná látka

Účinnou látkou Garnicie kambodžské je zejména kyselina hydroxycitronová. Při přípravě potravinových doplňků se využívají její plody, které jinak do značné míry připomínají olivy. Zmíněná kyselina hydroxycitronová ( označovaná jako HCA) pomáhá zpomalovat tvorbu mastných kyselin, které tvoří tuk. Díky tomu dochází při její indikaci ke snižování tělesné hmotnosti a redukci tuků. Dalším pozitivním účinkem je také snižování tvorby lipoproteidů, které se vážou na cholesterol. Přítomnost kyseliny hydroxycitronové tak snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Účinky na lidský organismus

Výtažky rostliny Garcinie kambodžské způsobují krom jiného i navození pocitu sytosti. Člověk nemá neustálý pocit hladu, což je jinak typickým příznakem u lidí, kteří drží diety ve snaze redukovat svoji tělesnou hmotnost. Zmíněná látky kyselina hydroxycitronová, která je v rostlině obsažena, zvyšuje také tvorbu serotoninu, který bývá někdy označován jako hormon pro dobrou náladu. Přípravky, které obsahují výtažky z Garnicie kambodžské, tak působí velmi dobře proti depresím.

Využití Garnicie kambodžské:

  • Při redukční dietě
  • Při zvýšeném výskytu cholesterolu v krvi
  • Při překyseleném žaludku a přítomnosti žaludečních vředů

[Nahoru ↑]