verze pro tisk

Není česnek jako česnek. A co takto česnek medvědí?

Česnek medvědí je bylina, která roste ve volné přírodě na jaře a na počátku léta. Naleznete ho v mnoha městských parcích, podél potoků a na vlhkých loukách. Možná kolem něho chodíte a ani netušíte, jaký poklad právě míjíte.

Není česnek jako česnek. A co takto česnek medvědí?

Čím je medvědí česnek prospěšný?

Jedná se také o přírodní antibiotikum, jakým je i běžný kuchyňský česnek, který si pěstujeme na zahrádkách. Má močopudné a projímavé účinky, antibakteriální a antiplísňové schopnosti. Medvědí česnek působí příznivě na cévní a trávicí soustavu. V období chřipek je jeho konzumace velmi prospěšná na posílení imunity. Ženy během těhotenství uvítají jeho lepší snášenlivost.

Na co si dát velký pozor?

Medvědí česnek je snadno zaměnitelný s jedovatou konvalinkou. Měli bychom si dát zvlášť pozor, abychom se nespletli. Poznáme ho podle charakteristické vůně. I ta je u konvalinek specifická.

Jakou má přednost proti běžnému česneku?

Medvědí česnek voní i chutná jako běžný česnek, přesto se po jeho konzumaci nemusíme bát charakteristického zápachu z úst. Složení je obdobné jako u běžného česneku A přitom ho můžeme používat všude, kde běžný česnek: do plévek, pomazánek, k ochucení másla, do salátů a všude, kde nám chutná.

Medvědí česnek můžeme pěstovat i doma v květináči. Musíme ho častěji zalévat, na zahrádce dbáme na umístění na slunné a vlhké místo. Vyhneme se stinným místům.

Jeden užitečný recept:

Chleba s medvědím česnekem

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 200 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 300 ml vody nebo mléka
  • 80 ml oleje
  • necelé dvě kávové lžičky soli
  • lžička cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • lžíce kmínu
  • menší svazek medvědího česneku

Postup

Ze 100 ml teplé vody a mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek. Mezitím smícháme mouky, sůl a kmín. Pak k tomu přidáme kvásek, olej a postupně přimícháme zbytek vody. Uhněteme vláčné těsto a necháme ho půl hodiny kynout. Po vykynutí vmícháme na drobno nakrájený omytý medvědí česnek. Ještě chvíli necháme kynout.

Uděláme bochník chleba, který dáme na pečící papír na plechu nebo do vysypané ošatky. Pečeme jej ve vyhřáté trouby na 220°C deset minut a pak snížíme teplotu na 160 - 180°C, při které dále pečeme tak půl hodiny.

Recepty z medvědího česneku jsou velice zajímavé a dobré. Chleba s medvědím česnekem vám nejen provoní celou kuchyň, ale také si na něm pochutnáte.

[Nahoru ↑]