verze pro tisk

Rajčata pro zdraví a krásu

Rajčata – základní fakta

Rajčata pro zdraví a krásu

Rajče jedlé patří do čeledi lilkovitých. Rajčata se dostala do Evropy v 16. století poté, co Hernando Cortéz vyvrátil říši Aztéků. Rajče tedy pochází z Mexika, kde bylo vyšlechtěno mnoho jeho odrůd. Nenamlouvejme si však, že rajče bylo přijato jako úplná senzace a všichni ho hned chtěli ochutnávat. Naopak, lidé měli z konzumace rajčete zprvu strach a dokonce ho považovali za nezdravé. A tak se rajče mnohdy pěstovalo pouze jako okrasná rostlina. Změnilo se to až v 19. století. Dnes je rajče velmi oblíbenou součástí jídelníčku nás všech a k dispozici jsou nám tisíce odrůd. Rajče je tolik populární asi i proto, že není tak náročné na pěstování, roste prakticky všude.

Rajčata a látky, které obsahují

Jaké cenné látky se vlastně v rajčatech ukrývají?

  • Vitamín A, C, E, K
  • Vitamíny skupiny B
  • Vápník
  • Draslík
  • Železo
  • Měď
  • Mangan
  • Nikl
  • Kobalt
  • Fosfor
  • Hořčík
  • Bróm

Jaké účinky mají rajčata na naše zdraví?

  • Rajčata působí jako antioxidant, jsou močopudné a projímavé.
  • Obsahují bróm a proto jsou doporučována lidem s poruchami nervové soustavy.
  • Pročišťují a zklidňují játra.
  • Rajče je také prevencí proti rakovině prostaty, plic a žaludku díky lykopenu, který obsahuje
  • Jejich konzumace je srdci prospěšná.
  • Příznivě působí na náš imunitní systém.

Jaké účinky mají na naši krásu?

  • Rajčata jsou velmi vhodnou součástí jídelníčku při dietě . Pokud chcete zhubnout nějaké to kilo, určitě je do svého jídelníčku zařaďte.
  • Mají dobrý vliv na vaši pleť.
  • Omlazují vaši pleť.
  • Pomáhají léčit akné .
  • Jejich šťáva může být použita jako hydratační zábal na namáhané ruce.

Tito lidé by rajčata jíst rozhodně neměli!

Konzumace rajčat však není vhodná úplně pro každého. Rozhodně je nedávejte:

  • Hyperaktivním dětem – Jejich hyperaktivitu by to ještě zhoršilo.
  • Lidem se zánětlivým onemocněním.
  • Lidem s astmatem.
  • Lidem, které trápí nemoci kostí.

[Nahoru ↑]