verze pro tisk

Grep se pyšní řadou pozitivních účinků na organismus

Mandarinky a pomeranče jíme mnohem častěji než grepy, protože mají sladší chuť. Grepy jsou mírně nahořklé, špatně se loupou a jejich dílky se i hůře oddělují. I tak ale ještě zbývá hodně důvodů, proč bychom neměli na grep zanevřít.

Grep se pyšní řadou pozitivních účinků na organismus

Grep nebo také grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři. Postupně byl dovezen do Ameriky a v Evropě se začaly grepy pěstovat až ve 20. století.

Jak grep účinkuje

  • Díky vysokém obsahu vitaminu C posiluje imunitu
  • Má protizánětlivé a antimykotické účinky
  • Podporuje látkovou výměnu, správné trávení a funkci střev
  • Má pozitivní vliv na krevní oběh
  • Reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol
  • Pomáhá při křečových žilách, revmatismu, ředí hustou krev
  • Je prevencí rakoviny
  • Očišťuje organismus od toxinů
  • Podporuje zdraví srdce
  • Napomáhá při léčbě alergie, astma, ekzému
  • Je vhodný při rekonvalescenci po borelióze
  • Obnovuje střevní mikroflóru
  • Působí proti infekci dýchacích cest, infekci dutiny ústní a infekci uší
  • Má příznivý vliv při gynekologických potížích, potlačuje gynekologické záněty

Grep je výborný na hubnutí

Dobrou zprávou pro všechny dietářky je, že grep dokáže potlačit nadměrnou chuď na sladké. Látky, které grep obsahuje, podporují metabolismus cukrů. Před jídlem bývá například doporučováno sníst půlku grepu, anebo vypít sklenku grepové šťávy. Typickou chuť propůjčuje grepům látka zvaná naringin. Kladně ovlivňuje trávení, reguluje činnost střev a čistí organismus.

Koupili jste si grep, který je hodně hořký? Nevadí! Čím více je totiž hořký, tím více vitaminu C obsahuje. Sladší plod je zase bohatý na betakaroten, významný pro tvorbu vitaminu A.

Grep v žádném případě neslaďte

Grep má v kuchyni rozmanité využití, ale kvůli své hořké chuti někdy svádí k oslazení cukrem. Raději však tomuto pokušení odolejte, protože tím byste léčivé účinky tohoto ovoce zničili! Grep s cukrem v žaludku kvasí.

[Nahoru ↑]