verze pro tisk

Plody moře v naší stravě

Málokdo ví, že mořské plody mají jeden obrovský přínos právě pro ženy. Harmonizují hladiny hormonů, zmírňují premenstruační syndrom a předcházejí i nepravidelnostem v cyklu či bolestivé menstruaci. Jsou prospěšné i v těhotenství a při kojení.

Plody moře v naší stravě

Čím prospívají mořské plody ženám?

U maminek snižují možnost vzniku poporodních depresí. U plodu i kojenců (procházejí placentou i do mléka) snižují riziko vzniku astmatu, ekzému, srdečních, autoimunitních i nervových onemocnění. Pozor bychom si ale měli dát při alergiích a poruchách ledvin. Plody moře podporují tvorbu kyseliny močové a při vážných poruchách ledvin bychom se jich měli proto vzdát.

Obsahují v hojné míře následující minerály:

  • fosfor
  • jód
  • železo
  • selen
  • draslík
  • vápník
  • zinek
  • a vitaminy skupiny B, A a H (biotin).

Složení je obdobné jako u mořských ryb .

A jaký přínos mají mořské plody pro ostatní?

Zařazení mořských plodů do jídelníčku alespoň jednou týdně usnadňuje hojení ran. Proto je vhodné mořské plody zařazovat do stravy častěji např. v době rekonvalescence.

Jód obsažený v mořských plodech má jako jediný z minerálů v lidském organismu pouze jedinou, avšak velice důležitou funkci plodech má jako jediný z minerálů v lidském organismu pouze jedinou, avšak velice důležitou funkci – je zcela nezbytný pro štítnou žlázu k tvorbě hormonu tyroxinu.

Ten řídí látkovou výměnu všech tělesných buněk. Štítná žláza pak řídí růst v dětském věku, reprodukci, funkci nervů a svalů, štěpení bílkovin a tuků, růst nehtů a vlasů a využití kyslíku v každé tělesné buňce.

Na co si dát při výběru mořských plodů pozor?

Měli bychom vybírat čerstvé potraviny. Pečlivě si prohlédněte obal, zda není poškozen. Pro nákup mořských plodů je lepší vydat se do větších prodejních řetězců. Tam je zboží častěji doplňováno, máme tak záruku, že kupujeme zboží co nejčerstvější.

Pokud kupujeme mořské plody zmražené, dbáme na to, aby se cestou domů nerozmrazily. Jednou rozmražené potraviny již znovu nezamrazujeme, ale připravíme je co nejdříve.

Pokud se vydáme do restaurace, abychom si na plodech moře pochutnali, je dobré zjistit si na danou restauraci reference. Jen tak si neodneseme z příjemného posezení nepříjemnosti v podobě střevních problémů. Do podniku, kde umí plody moře připravovat, se budeme jistě rádi a často vracet.

[Nahoru ↑]