verze pro tisk

Jablka - zdroj zdraví z naší zahrádky

Kolikrát pro zdroj cenných látek pro zdraví nemusíme ani chodit dál, než do nejbližšího sadu. Tentokrát se článek bude týkat jablíček z naší zahrádky, která jsou zdraví velmi prospěšná. A jsou dokonce mnohem prospěšnější, než se původně myslelo. Vědci totiž přišli na to, že jablka obsahují 5x více antioxidantů, než se původně domnívali. Nejvíce prospěšných látek se pak nachází v jejich slupce a jadérkách.

Jablka - zdroj zdraví z naší zahrádky

Základní fakta o jablkách

Jablko je plodem jabloně a jedná se o malvici. Patří k nejvíce konzumovanému ovoci ve střední Evropě.

Z jablek se vyrábí:

  • mošty
  • džusy
  • džemy
  • čaje
  • kompoty
  • kandované ovoce – Při sušení ovoce jsou uchovány všechny vitamíny, které jablka obsahují. Sušená jablka známe také pod názvem křížaly. Pomáhají při poruchách s trávením a působí v boji proti srdečním onemocněním.

Jaká jablka kupovat?

Výběr by neměl být náhodný a rozhodně byste se neměli orientovat jen podle ceny. Toto ovoce je totiž nejvíce hnojeným ovocem vůbec! Překvapivý fakt, že? A jak se vyhnout tomu, abyste si domů nepřinesli jablko s obsahem pesticidů? Všímejte si značky SISPO, ta označuje pěstitele, kteří se snaží používání chemikálií omezit. A čeho si ještě všímat?Nikdy nekupujte nahnilé ovoce, ani ovoce, které leží těsně vedle toho nahnilého. Plísní napadené ovoce příliš dlouho nevydrží a navíc je plíseň nebezpečná. A rada na závěr, koupená jablka skladujte mimo dosah slunečních paprsků a pokud možno je snězte co nejdříve.

Jablka pro zdraví

Jablka obsahují mnoho vitamínů, minerálů a navíc ještě vlákninu. Jsou výborná k detoxikaci celého těla. Pokud zrovna držíte dietu, zařaďte je určitě do svého jídelníčku.

Cenné látky:

  • Kyselina jablečná – Tato kyselina pomáhá k redukci tuků v těle a usnadňuje odchod škodlivých látek, a to i těch, které způsobují celulitidu. Proto je toto ovoce součástí skoro všech dietních jídelníčků .
  • Pektin – Pektin je vlastně rozpustná vláknina, která podporuje stahy střevního svalstva a tím pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek a udržuje střeva zdravá. Dále napomáhá snižovat cholesterol.

Jablka dále obsahují:

  • Vitamín C
  • Beta-karoten
  • Vápník
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Draslík
  • Kyselinu listovou

[Nahoru ↑]