verze pro tisk

Bobuloviny - zdravé mlsání

Držíte dietu a přesto si nechcete odpustit mlsání něčeho dobrého? Tak zkuste čokoládu , dorty a další pochutiny nahradit zdravější variantou. Jednou z možností je ovoce, konkrétně bobuloviny. Nejenže skvěle chutnají, ale také prospívají vašemu zdraví. Toto ovoce obsahuje především antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům.

Bobuloviny - zdravé mlsání

Do bobulovin řadíme například:

  • angrešt
  • rybíz
  • vinná réva
  • borůvky
  • brusinky
  • jahody
  • maliny
  • ostružiny

Jaké bobuloviny zvolit?

Volit musíte podle dostupnosti v obchodech. V létě je to snadné, obchody a možná i vaše zahrádka jsou plné jahod, malin, borůvek a dalších bobulovin. V zimě už je to s výběrem těžší, ale dobrou alternativou jsou například brusinky. Dejte pozor, ať ovoce není přezrálé, rychleji by se zkazilo. Ovoce byste ideálně měli spotřebovat do 2 dvou dnů, dokud je ještě čerstvé.

Účinné látky obsažené v bobulovinách

  • vápník
  • železo
  • hořčík
  • biotin
  • draslík
  • sodík
  • vitamín C
  • vitamín E

Nejznámější bobuloviny

Jahody

Jejich antioxidační účinky mají dobrý vliv na pleť, působí proti jejímu stárnutí. Dále příznivě působí na krevní oběh a stimulují metabolismus, takže se tuk spaluje rychleji. Ideální náhrada sladkého při dietě .

Maliny

Maliny byste měli zařadit do svého jídelníčku pokud máte potíže s nadýmáním, nebo trpíte premenstruačním syndromem. Stejně jako jahody stimulují i maliny metabolismus a jsou tedy vhodné, pokud zrovna držíte dietu. Obsahují kyselinu ellagovou, která vede ke snižování cholesterolu, působí preventivně proti nemocem srdce. Rovněž jsou zdrojem vitamínu C a obsahují vlákninu .

Borůvky

Dle výzkumů je to ovoce, které obsahuje nejvíce antioxidantů. Borůvky jsou cenným zdrojem draslíku. Draslík je třetí nejčastější prvek v lidském těle a jeho zvýšený příjem je doporučen lidem s vysokým krevním tlakem a také je to prevence proti mozkovým příhodám. Borůvky mají baktericidní účinky, dokáží účinně bojovat proti střevním parazitům a chrání střevní sliznici před vstřebáváním toxických látek.

[Nahoru ↑]