verze pro tisk

Olivy - recept na zdraví ze Středomoří

Olivy jsou, co se týče chuti, buď zatracované, nebo vychvalované do nebes. Někdo na ně nedá dopustit a někdo je k smrti nesnáší. Pokud patříte ke druhé skupině, přicházíte o cenný zdroj živin – vitamínů a minerálů. Navíc jsou ideální, pokud držíte dietu – mají málo kalorií, ale zasytí vás. Ne nadarmo se lidé žijící ve Středozemí dožívají tak vysokého věku, určitě velkou roli hraje i stravování. Pojďte s námi objevit jeden ze zdrojů jejich zdraví.

Olivy - recept na zdraví ze Středomoří

Vybíráme olivy

V České republice jsou bohužel olivy stále brány jako něco „exotického“, a tak zde není takový výběr, jako například v zahraničí, kde naleznete plody olivovníku v barvách od zelené po černou, hořké i sladké. Nejlepší je, pokud máte poblíž obchůdek, kde se prodávají speciality ze Středomoří. Zde jistě najdete více druhů a velmi pravděpodobně budou dobré. Pokud máte k dispozici pouze supermarket, nezoufejte. Plody mají barvu dle zralosti, čím zralejší, tím tmavší, mohou být dokonce černé. Většinou jsou naložené ve slaném nálevu, ale mohou být také namočeny v louhu, což černé plody zbavuje hořkosti, ale také jejich výrazné chuti.

Olivový olej = ideální pro dietu

Olivový olej je pro dietu ideální. Obsahuje totiž mastné kyseliny, které odstraňují nežádoucí tuk z vašeho těla a vy tak snáze hubnete. Všeho však s mírou. Ačkoliv jsou olivy nízkokalorické, jejich nadbytečná konzumace by měla zcela opačný účinek. Olivový olej také stimuluje funkci střev a tím vaše tělo pročišťuje.

Prospěšné látky v olivách

  • Skvalen – Je prevencí proti srdečním onemocněním.
  • Vitamín E – Je to antioxidant, takže působí proti rakovinotvorně a oddaluje stárnutí . Dále také povzbuzuje imunitní systém a snižuje riziko onemocnění srdce.
  • Fytosteroly – Tyto látky snižují cholesterol a jsou prevencí proti nemocem srdce.
  • Oleokantal – Tato látka působí protizánětlivě.
  • Oleuropein – Tato látka snižuje krevní tlak.

[Nahoru ↑]