verze pro tisk

Třešně - ovoce s léčivými účinky

Třešně má rád asi každý z nás. Už jako děti jsme je chodili trhat k sousedům a dnes si je rádi dopřáváme ve formě marmelád, kompotů, nebo čerstvé. Kromě toho, že třešně mají neodolatelnou chuť, mají také nezanedbatelné léčivé účinky. Možná vás mnohé z nich překvapí, čtěte dál a dozvíte se více o tomto ovoci.

Třešně - ovoce s léčivými účinky

Třešně – základní informace

Třešně se v Čechách pěstují již od 12. století. Původně však pocházejí z oblasti Malé Asie. Do Evropy je odsud přivezl římský vojevůdce Lucullus. Třešně se řadí mezi peckoviny.

Třešně jsou velmi populárním ovocem, jejich použití v potravinářském průmyslu je rozsáhlé:

  • bublaniny
  • kompoty
  • marmelády
  • nealkoholické nápoje
  • alkoholické nápoje

Dále se také třešně používají v kosmetickém průmyslu, jelikož mají schopnost zpomalovat stárnutí pokožky .

Druhy třešní

Druhů třešní je opravdu hodně, ale v zásadě můžeme rozlišit 4 základní typy:

Třešeň Mareše – Tento druh třešně pochází z Dalmácie. Jeho poznávacím znamením je jeho nahořklá chuť a malé červenočervené plody. Tohoto druhu se využívá k výrobě alkoholických nápojů.

Třešeň srdcovka – na rozdíl od ostatních druhů třešní je její dužnina velmi šťavnatá a měkká. Tento druh třešně je hojně pěstován i v Čechách.

Třešeň ptačí tmavá – Pro ni jsou typické malé plody a kyselá chuť.

Třešeň chrupka – Tento druh třešně je snadno identifikovatelný díky výrazné červené barvě a pevné dužnině.

Léčivé látky v třešních

Třešně mají opravdu skvělé léčivé účinky. Není se čemu divit, když obsahují tolik organismu prospěšných látek.

Třešně obsahují:

  • Vitamíny skupiny B
  • Beta-karoten
  • Bioton
  • Kyselina listová
  • Vláknina
  • Sacharidy
  • Hořčík
  • Mangan
  • Železo
  • Vápník
  • Fosfor
  • Selen
  • Draslík
  • Antokyanidy

Léčivé účinky třešní

A jak výše zmíněné látky prospívají našemu zdraví?

Zde je výčet pozitivních účinků konzumace třešní:

  • Působí proti bolestem, které jsou způsobeny onemocněními kosterní soustavy a svalů.
  • Obsahují antioxidanty , tedy látky, které ničí volné radikály.
  • Působí protizánětlivě.
  • Zlepšují zdravotní stav pacienta, který trpí dýchacími problémy, nebo má potíže s trávením.
  • Působí proti stárnutí pokožky .
  • Velmi dobře účinkují při potížích s nespavostí.

[Nahoru ↑]